Zapraszamy do udziału uczniów i przedszkolaków z zerówek z terenu Gminy Hyżne.

REGULAMIN GMINNEGO KONKURSU KULINARNO – PLASTYCZNEGO „CUDA NA PIERNIKU” ZAŁOŻENIA ORGANIZACYJNE

1. Organizatorem konkursu jest Szkoła Podstawowa im. 21 Brygady Strzelców Podhalańskich w Brzezówce. 2. Konkurs jest przeznaczony dla uczniów klas 1-8 szkół podstawowych oraz zerówek z terenu Gminy Hyżne. 3. Cele konkursu: • Rozwijanie wyobraźni twórczej i zdolności abstrakcyjnego myślenia, niezbędnych przy projektowaniu. • Promowanie twórczości dziecięcej. • Przypomnienie tradycji wykonywania pierników. • Propagowanie rodzinnego spędzania czasu wolnego.

WYMAGANIA

1. W konkursie może wziąć udział każdy uczeń z klas 1-8 szkoły podstawowej oraz dziecko z zerówki z terenu Gminy Hyżne.

2. Zadaniem uczestników konkursu jest wykonanie wypieku domowego z ciasta piernikowego, ozdobionego motywem związanym ze Świętami Bożego Narodzenia. Technika uzyskania formy piernika dowolna: wycięcie foremką, odciśnięcie, płaskorzeźba, relief w cieście. Technika zdobienia dowolna.

3.Cała praca konkursowa musi nadawać się do spożycia i zostać wykonana za pomocą składników dopuszczonych do obrotu w handlu artykułami spożywczymi.

4. Jeden uczestnik konkursu może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 sztuki pierników. Każdy piernik podlegać będzie ocenie jury konkursowego jako osobny wytwór.

5.Pierniki – powinny być ułożone na sztywnych podkładkach (np. tekturowych) i zapakowane szczelnie w przezroczysty celofan.

6.Pracę należy opatrzyć metryczką zawierającą dane: (imię i nazwisko autora , klasę oraz nazwę szkoły) oraz zgodą na przetwarzanie danych osobowych do pobrania na stronie www szkoły.

7.Prace przechodzą na rzecz organizatora konkursu i zostaną przeznaczone do sprzedaży podczas kiermaszu Bożonarodzeniowego w Szkole Podstawowej w Brzezówce. Uzyskane fundusze zostaną przeznaczone na rzecz dzieci.

OCENA I NAGRODY

1. Prace oceni jury powołane przez organizatora konkursu. Decyzje jury są ostateczne.

2. Jury przyzna I, II i III nagrodę w dwóch kategoriach : klasy 0-4 i klasy 5-8.

3. Nagrody i dyplomy zostaną przekazane nagrodzonym do 2 tygodni od ogłoszenia wyników.

4. Ozdobne pierniki świąteczne będą oceniane według następujących kryteriów: • ogólne wrażenie artystyczne, • estetyka wykonania i oryginalność pomysłu, • dobór i wykorzystanie elementów zdobniczych.

TERMINY

1. Prace należy dostarczyć do sekretariatu w Szkole Podstawowej im. 21 Brygady Strzelców Podhalańskich w Brzezówce do dnia 13 grudnia 2024 r., do godz. 15.00.

2. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 20 grudnia 2023 r. na stronie internetowej szkoły oraz portalu społecznościowym Facebook. POSTANOWIENIA KOŃCOWE Do konkursu nie mogą zostać zgłoszone pierniki będące gotowymi wyrobami cukierniczymi wyprodukowanymi przez zakłady cukiernicze i profesjonalne cukiernie. W uzasadnionych przypadkach jury konkursowe może zdyskwalifikować zgłoszone do konkursu ozdobne pierniki świąteczne jako niespełniające wymagań konkursowych.

Categories:

Tags:

No responses yet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

listopad 2024
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Znajdź nas na:
menu
Arkusze egzaminacyjne – sprawdź się!
Bierzemy udział w programie
Archiwum
Pomoc Psychologiczno-Pedagogiczna

Bezpłatna infolinia 800 080 222

Telefon zaufania dla dzieci i młodzieży     www.116111.pl

Całodobowy Dziecięcy Telefon Zaufania 800 12 12 12

Czat internetowy Rzecznika Praw Dziecka Czat internetowy

Bezpłatna całodobowa infolinia dla dzieci, młodzieży, rodziców, nauczycieli i pedagogów-dot. powrotu do szkół i izolacji rówieśniczej 800 800 605

pomagamy@1815.pl